2011-08-28

Svenskens hemligaste app

Det finns en del saker som vi ogärna talar om inför andra. Traditionellt sett  har vi inte velat tala om vilket politiskt parti vi sympatiserar med eller röstar på men kanske är vi än mer hemlighetsfull när det handlar om våra favoritställen för svamp. Och vem har inte irrat i skogen för att finna det där svampstället som var så bra förra året...men nu hittar man inte dit. Sen känner vi nog igen situationen när vi står och funderar över den där svampen och inte är riktigt säker på om det är en ätlig sådan eller inte. Eller vem har inte någon gång gått lite för långt in i skogen i jakten efter de underbart gula kantarellerna för att sedan upptäcka att man inte riktigt vet var man är?

Lösningen på detta är nästan Svampguiden. Jag skriver "nästan" då vi inte ska vara helt säker på att svampen man plockat verkligen är ätbar, vi kan göra fel trots appen. Men Svampguiden som finns både för Android och iPhone är verkligen i sig en guldklimp. Inte minst för att slippa bära med sig svampboken utöver allt annat som ska med i skogen.

När du finner en svamp som du är nyfiken på kan du dels välja att jämföra den med bilder som finns i appen men det går också att utifrån hur den ser ut avgöra vad det är för svamp, listade efter  namn, ätlighet eller grupp (du kan t.ex. få reda på vilken svamp det är utifrån hur den ser ut i skaft och på undersidan mm). Om du vill återkomma till detta svampställe så kan du sätt en nål där med GPSen så att du kan återkomma året därefter igen till exakt samma ställe. Den kanske minst använda funktionen måste vara att dela informationen vilket man i dag kan göra endast via e-post. Men vem vill dela sitt favoritställe? Jag tror att denna app är den som absolut minst behöver stöd för sociala medier för alla vill vi ju behålla vårt favoritställe för oss själva. Kanske är det så att gränsen för vårt sociala delande på nätet går vid svamp.

För den som kan lite om svampar så rekommenderar jag denna, men även för den som kan mycket om svamp kan appen förändra svampplockandet då man nu får nya möjligheter till att återkomma till samma ställe samt att utöka sina områden. Appen har också tips om hur du kan rensa svampen och konservera den mm.

Det jag saknar är en exportfunktion för alla svampställen man lagt in så att om telefonen blir stulen så finns mina platser kvar.

Kategori: Nytta
Plattform: iPhone/Android
Pris: 22 kronor för iPhone/ 23 kronor för Android




5 comments:

Thord said...

Måste nog köpa en iPhone snart:-)

Jan Svärdhagen said...

Finns för Android också

Thord said...

Jamen jag har ju windows? Kan du inte fixa det åt mig?

Pontus Bråmer said...

Jag har aldrig sett så mycket kantareller i skogen som i år. Plockade en halv pappkasse i går. Utan app..

Jan Svärdhagen said...

Hoppas att du hittar dit nästa år igen...kan inte låta bli att tänka på pappkasse som app-kasse