2011-08-24

Musik online - tre +ett alternativ

Detta inlägg handlar i första hand om musik, i andra hand om appar. Det finns flera musiktjänster och i Sverige är Spotify och Wimp de mest kända. Till de lite mer okända tänkte jag också ta upp Grooveshark och Google Music. Varför jag tar upp just dessa är för att de alla är tillgängliga i Sverige samt att de tillåter mobilt lyssnande.

Nedan kommer några korta beskrivningar samt en liten avslutande text om vad man ska välja

Spotify känner alla till och har mer eller mindre blivit standard för musiklyssnande inte minst hos den unga populationen. Det finns flera olika abonnemang och i premiumversionen som kostar 99 kronor i månaden så är det möjligt att lyssna via mobiltelefon eller läsplatta (givetvis från dator också och numera också TV). Spotify är lysande på många sätt och för den som vill slippa reklamen så är det bara att betala. Det som är intressant med Spotify är att det är så enkelt att dela låtar med andra eller att skapa spellistor som man bygger upp tillsammans med sina vänner. Den sociala intergrationen med Facebook är också enkel och bra om man vill ta reda på vad ens vänner lyssnar till, synd bara att man inte kan koppla samman andra sociala medier till Spotify. Däremot ligger de efter med utvecklingen då det saknas bra appar för t.ex. iPad.

Wimp är en relativt ny aktör på musikhimlen. Det är ett norskt företag som valt en lite annan modell, man måste helt enkelt betala för att nyttja tjänsten men första månaden är gratis och man kan avsluta tjänsten efter det att en månad har gått och då har det inte kostat dig något.  Wimp arbetar mer med att rescensera artister på ett mer aktivt sätt vilket ger en lite mer personlig touch på tjänsten. Wimp har också en snygg app för läsplattor utöver de appar som finns för mobiltelefoner. Wimp har nu en tjänst som innebär att man kan importera spellistor från Spotify in i Wimp vilket förenklar övergången till Wimp om man så önskar.

Grooveshark är ett lite annorlunda koncept och rent juridiskt ligger Grooveshark i gråzonen då man har möjlighet att ladda upp egna låtar. Dock ligger inte det juridiskt komplicerade på användarna utan snarare på de som driver tjänsten. I vilket fall så är det en gratis tjänst utan talande reklam mellan låtar, däremot finns det lite banners här och var som stör något. Om man betalar 9 US-dollar i månaden eller 99 dollar för ett år så får man tillträde till den skarpa versionen som kallas för Grooveshark Anywhere. Med denna är det precis som Spotify möjligt att lyssna på låtar i offlineläge. Dock har inte Grooveshark direkt stöd för Apples iPhone eller iPod utan då måste man jailbreaka telefonen för att det ska fungerar. Däremot är det stöd fullt ut mot Androidenheter mfl. Även Grooveshark har kopplingar till sociala medier och man har möjlighet till att dela spellistor mm. Konto har man om man har konto på Facebook eller Google.

Google Music slutligen är något annat än de tre ovan. Det är en musiktjänst som är ny och inte tillgänglig för så många ännu, man lät öppna för beta-testning men stängde snart igen tyvärr. Detta är en något annorlunda tjänst då man laddar upp sitt eget musikarkiv till deras molntjänst och sedan finns alla låtar tillgängliga var man än är, det funkar också att strömma via en mobil enhet även om det inte finns ngn app för detta ännu. Fördelen här är att man kommer åt uppemot 20 000 låtar om man har så många och vill ha dem i molnet. Däremot lär vi säkert få se en juridisk vända gällande Google Music. Ännu finns inga sociala kopplingar till andra användare men däremot så får man del av en hel del låtar gratis via Google Music. Något som är snyggt med Google Music är att man har bäddat in texten till de låtar som spelas vilket gör att man inte längre behöver söka upp låttexterna på annan sida.
Låttext presenteras till höger 

Vad ska man då välja, vilken är bäst?

Denna fråga är nästan omöjlig att svara på. Det man bör komma ihåg är att samtliga tjänster inte har ett komplett musikutbud, de låtar och album som man kanske finner i Spotify saknas kanske i Wimp eller Grooveshark, eller omvänt. Men vill man slippa reklam som avbryter musiklyssnandet allt för ofta så är Grooveshark ett mycket intressant alternativ. Det är gratis, enkelt att komma igång med och lätt och hantera. Vill man däremot lyssna till musik i mobilen och har en iPhone så går Grooveshark bort och Wimp eller Spotify kvarstår. Med tanke på att Wimp erbjuder en iPad-app också så är den ett roligare alternativ istället för Spotify som idag inte har någon app för iPad, Spotify har docke en app för Android.

Prismässigt ligger Grooveshark bäst till då det kostar halva priset att prenumerera på Grooveshark i förhållande till Wimp eller Spotify, däremot vet man aldrig hur länge en tjänst som Grooveshark får finnas kvar, å andra sidan vet inget om de andra tjänsternas framtid heller så detta argument faller rätt platt ändå.

Jag tror inte man kan säga att den ena eller den andra är bättre. Däremot tror jag att det är bra att testa ibland och se sig om efter något nytt. Det var jag tvungen att göra när jag inte lyckades finna de låtar som jag sökte efter i Spotify, då blev letandet ett spännande projekt som lite övergripande beskrivs i resultatet ovan. För egen del kör jag just nu Spotify, Grooveshark samt Google Music. Detta då dessa tre kompletterar varandra snarare än står i motsats till varandra.

No comments: