2011-08-29

Lagring i molnet för mobila enheter

Våra mobila enheter har rätt mycket lagringsutrymme men det finns alltid behov av mer, eller kanske än mer viktigt, att kunna komma åt information oavsett vilken enhet man nyttjar. Det brukar kallas för "molnet" när man lagrar information utanför själva enheten. För mobila enheter finns det idag ett stort antal tjänster att nyttja, en del erbjuder mycket utrymme medan andra erbjuder stor variationer och utbyggbarhet.

Samtliga molntjänster jag nämner nedan är sådana att de kan nyttjas i en mobil enhet såsom en smartphone eller läs/skrivplatta. Samtliga kräver att man skapar ett konto. Den stora fördelen med detta är att om man lägger upp en fil på ett ställe så synkas den automatiskt med alla de enheter som man knutit till tjänsten.


Dropbox är den molntjänst som flest känner till och som många nyttjar. Dropbox erbjuder i sin gratisversion 2 GB lagringsutrymme vilket räcker rätt långt så länge man sparar dokument. Om man däremot vill lägga upp bilder och musik så kommer utrymmet att snabbt minska. Du har möjlighet att få mer utrymme om du tipsar andra om Dropbox och anger dig som kontakt (referral), du får då 250 mb för varje ny medlem som du "rekryterar". Lagringsutrymmet kan då i gratisversion bli maximala 8 GB.

Dropbox finns för alla smartphones samt läsplattor samtidigt som det också finns program för datorn att synka med. Det hela är enkelt och i stort sett det enda man måste komma ihåg är vilket användarnamn och lösenord man har på Dropbox för att få synkningen att funka mellan olika enheter. Det går också att enkelt dela filer och mappar med andra som man lagrat där. Det som är bra med Dropbox är att de har sk. versionshantering vilket innebär att Dropbox för logg över vilka filer som skrivits över mm.Du kan vidare koppla samman många andra tjänster till Dropbox och om du går in på denna sida ser du vilka program/appar som har stöd för Dropbox för en mängd olika enheter. Dropbox har ingen övre gräns för hur stora filer man kan ladda upp (förutom om du gör det via webben för då ligger gränsen på 300 MB)

Sugarsync är ett alternativ till Dropbox. Även den har stöd för olika enheter och lagringsutrymmet är större än för Dropbox och erbjuder 5 GB för gratisversionen. Det är möjligt att även här få mer utrymme om man får fler att gå med (för egen del ligger jag uppe på ca 15 GB tack vara att mina vänner har skaffat ett konto). Det är möjligt att på samma sätt som Dropbox att dela filer och mappar och det jag uppskattar är den sk. "Magic Briefcase" där de dokument som jag lägger där dyker upp på mina andra enheter. Fördelen med Sugarsync framför Dropbox är att det inte finns någon övre gräns för hur stora filer man får ladda upp. Vanligt är att man kanske får ladda upp en fil som är max 1 GB men det gäller alltså inte här.

Box.net erbjuder också 5 GB i sin gratisversion med möjlighet till mer utrymme om man får fler att nyttja tjänsten. Nackdelen är att den maximala filstorleken i gratisversionen ligger på 25 MB vilket är lite väl snålt tilltaget idag anser jag. Box.net har en fördel i att man kan integrera tjänsten med t.ex. Google Apps så att man kan synka med dokument eller kalender på Google: se lista över intergrationsmöjligheter här.

Skydrive är något av en outsider då tjänsten inte har samma stöd för mobila enheter som de tre ovan. Skydrive är Microsofts onlinetjänst där alla som har ett Live/hotmail-konto får tillträde till 25 GB utrymme samt möjlighet att arbeta med Microsofts officeprogram online. Det går att komma åt filerna med Android i programmet Sorami samt med Windows Mobile 7 (Mango), däremot inte med Apples produkter. I och med att man får så mycket som 25GB helt gratis är detta alternativ ändå värt att överväga för de som vill lagra sina bilder online t.ex.

Det finns utöver ovanstående en mängd olika gratisalternativ och dessa kan ni finna genom att klicka på denna adress. För en jämförelse mellan de olika tjänsterna kan man gå in på Sugarsyncs sida där man ställer flera tjänster mot varandra (det bör dock understrykas att detta är Sugarsyncs jämförelse)

Om man ska säga något om vilken som är bäst så låter jag det vara osagt. Det är upp till var och en att fundera på vilka behov man har samt vilka enheter man nyttjar mobilt.

No comments: