2011-08-22

Intervallträning med iPhone-ITGO och Nike+


Det saknas inte statistik i Nike+.
Intervallträning är kanske inte världens roligaste. Att springa en 20-30 sekunder allt man har för att sedan vila med sakta jogg i 40-60 sekunder kan vara ett upplägg för att bättra på farten i löpningen men visst är det lite tråkigt ibland? Jag springer själv med Nike+ appen som jag tycker är perfekt för vanlig löpning men som saknar intervalltränings-program. Jag har därför varit på jakt efter en app som dels ger möjlighet till intervallträning men som också loggar träningen via GPS. Det har varit svårare att finna. Däremot går det att samköra Nike+ med appen ITGO som är en mycket intressant intervall-app. ITGO går givetvis att använda som fristående intervallapp.
ITGO-intervallträningITGO som kostar 28 kronor är värd pengarna. Inledningsvis är den lite komplicerad men efter det att alla inställningar är gjorda så funkar den klockrent. Poängen med denna är att man kan koppla musik till den och skapa spellistor som dels består av lugna låtar (för de lugna avsnitten i intervallträningen) samt en mer fartfylld lista för hastighet. När det byts från lågintensivt till högintensivt så burrar det till i telefonen och en röst säger "fast" samtidigt som musiken snyggt växlar över från lugn musik till fartfylld sådan. Ett tips är att välja låtar för den "snabba" listan som kommer igång direkt så man slipper långa intron eller lugna starter på en senare tempofylld låt.

För att samköra apparna och få möjlighet till att kunna logga samt studera sin intervallträning på Nike+ formidabla hemsida så måste man först slå på Nike+ -appen och där välja bort att lyssna till musik samt att när det är dags att ge sig ut på intervallträningen starta träningspasset. Därefter startar man ITGO och sätter igång passet. Det går att välja att starta och avsluta med ett uppvärmings (typ promenad eller lätt jogg) innan själva passet sätter igång. Sen är det bara att köra och faktum är att detta med musiken ger en bra kick då lugnt varvas med tempofylld musik. Detta är ett bättre alternativ för mig istället för att titta på klockan hela tiden vilket i sig skapar en viss stress.

När passet är slut är det bara att stänga båda apparna och nedan ser vi ett resultat av en tempoövning som loggats på Nike+ sida.
Bra översikt på Nike+- hemsida

3 comments:

Jaakko said...

Har du kollat Runkeeper. Den är gratis och har möjlighet till intervallträning. Den fungerar även med Adidas. :)

Jan Svärdhagen said...

Hej Jaakko

Ja den kör jag också med men i andra träningsformer. Jag ska skriva om den också och visst är den gratis men nackdelen är att deras webbsida som kopplas till Runkeeper inte är fullt ut gratis.Men jag återkommer med en rescension av även Runkeeper

Per Carlsson said...

Kör med Runtastic och den funkar bra.
/Per Carlsson